Bullying

Com saber si el teu fill/a o alumne/a està sent víctima d'assetjament escolar

L'assetjament escolar, o bullying, és una realitat que afecta milers d'infants i joves a tot el món. Es tracta d'una situació en què un/a alumne/a és sotmès/a a agressions físiques, verbals o psicològiques de manera reiterada per part d'un o més companys/es. Detectar a temps aquests casos és crucial per a poder intervenir i evitar que les conseqüències per a la víctima siguin greus.

En aquest blog, volem presentar alguns dels indicadors que poden ajudar a identificar si un/a infant o jove està patint assetjament escolar, basat en les directives del Departament d’Educació (2023): 

Símptomes físics: 

Trastorns Psicosomàtics

Els infants o joves que pateixen assetjament poden manifestar símptomes físics com vòmits, mal de cap o mal de panxa sense una causa mèdica aparent. Aquests trastorns psicosomàtics sovint reflecteixen un alt nivell d'estrès i ansietat.

Canvis d'hàbits

Una altra senyal d'alarma és un canvi sobtat en els hàbits quotidians. Els infants o joves poden perdre la gana, tenir problemes per dormir o experimentar malsons. També poden mostrar una resistència persistent a anar a l'escola.

Deteriorament del Material

El deteriorament o pèrdua freqüent dels llibres, del material escolar, de la motxilla o de la roba pot ser un senyal que està sent víctima de robatoris o danys intencionats per part dels assetjadors.

Senyals de Violència Física

La presència de cops o altres senyals de violència física és un indicador molt clar que cal actuar immediatament. Cap infant o jove hauria de patir violència en cap forma.

Símptomes emocionals i conductuals:

Necessitat d'Acompanyament: Si un infant o jove demana que l'acompanyin a l'escola o institut i no vol anar-hi ni tornar-ne sol, això pot indicar una por intensa relacionada amb l'entorn escolar.

Síndrome del Diumenge a la Nit: Un alt nivell d'ansietat la nit de l'últim dia festiu abans de tornar a les classes, conegut com la síndrome del diumenge a la nit, pot ser un indicatiu clar de problemes relacionats amb l'assetjament.

Canvis de Caràcter: Els canvis de caràcter sobtats, com enfadar-se per petits motius, semblar angoixat o deprimit, poden indicar que un nen està lluitant amb problemes greus a l'escola.

Baixa autoestima: Els infants o joves assetjats sovint presenten una baixa autoestima. Se senten insegurs i vulnerables, i poden tenir dificultats per expressar els seus sentiments.

Aïllament social: Un infant o jove que evita sortir amb els amics o que no convida companys a casa i es troba sovint sol pot estar patint assetjament. Aquest aïllament voluntari sovint es deu a la por de ser maltractat fora de l'escola.

Disminució del Rendiment Escolar: L'absentisme, el baix rendiment acadèmic o fins i tot l'abandonament escolar són senyals preocupants. L'estrès i l'angoixa poden interferir seriosament amb la capacitat d'aprendre i concentrar-se.

Sentiment de culpa: Un sentiment de culpa excessiu és un altre indicador de patiment emocional. Els infants o joves poden sentir-se responsables de la situació d'assetjament que estan patint. 

Manca de comunicació: Quan un infant o jove es tanca en si mateix i nega que li passi res, és important investigar més a fons. La manca de comunicació pot ser una manera de protegir-se de més maltractament o d'evitar preocupar els adults. 

Conflictes Familiars: Es baralla amb familiars més petits sense raó aparent? Aquest comportament pot ser una manera de canalitzar la frustració i el malestar emocional que sent. 

Canvis de Comportament Sobtats: Els canvis de comportament sobtats després d'una trucada, missatge o accés a una xarxa social poden indicar ciberassetjament. Cal estar atent a aquestes reaccions per detectar problemes digitals o ciberassetjament. 

Acceptació de Persones Desconegudes: Acceptar com a amics persones desconegudes pot ser una manera de buscar suport fora del cercle habitual, però també pot exposar l'infant a més riscos. Cal supervisar aquestes interaccions amb cura. 

Extorsió: Si un infant o jove demana diners extra amb freqüència o bé n'agafa d'amagat, pot ser perquè és extorsionat pels assetjadors. És crucial abordar aquest problema amb serietat i rapidesa.

És important recordar que no tots els nens que pateixen assetjament escolar manifesten tots aquests indicadors. No obstant això, la presència d'alguns d'ells ha de ser motiu de preocupació i d'una observació més detallada.

Què podem fer si sospitem que un infant o jove està patint assetjament escolar?

Parlar amb ell: preguntar-li com se sent, si li passa alguna cosa i escoltar-lo atentament.

Crear un entorn de confiança: fer-li saber que estàs allà per a ell/a i que l'estimes.

Observar el seu comportament: prestar atenció a canvis en el seu estat d'ànim, hàbits o rendiment escolar.

Posar-se en contacte amb l'escola: informar els tutors/es o responsables del centre sobre la situació.

Buscar ajuda professional: si es confirma el cas d'assetjament, és important buscar ajuda psicològica tant per a la víctima com per al/s assetjador/s.

Recorda que l'assetjament escolar és un problema greu que pot tenir conseqüències devastadores per a la víctima. La seva salut emocional i física depèn de la nostra capacitat per protegir-los i oferir-los un entorn segur on puguin créixer i aprendre. No ho minimitzis i actua si sospites que alguna persona del teu entorn l’està patint. 

Junts podem construir un entorn escolar lliure de bullying!

Projectes que et poden interessar

PROJECTE FORMATIU BULLYZERO

Aquest projecte formatiu està dissenyat per a docents que desitgen conèixer i posar en pràctica la intervenció de situacions de Bullying escolar a les aules.

Ara mateix hi ha actiu un test per a poder conèixer el teu nivell de coneixement sobre el bullying i com actuar. Fes-ho! Fes clic aquí.

Gràcies per llegir-nos! No oblidis compartir aquest blog si creus que pot ajudar a altres PERSONES.

El formulario CRM se cargará aquí

Correu

info@actilearning.com

Telèfon

+34936070791