Intel·ligència artificial

L'IMPACTE DE LA IA EN ESTUDIANTS 

La intel·ligència artificial (IA) està transformant molts aspectes de les nostres vides, inclosa l'educació, transformant la forma en què els/les estudiants aprenen i l'equip docent ensenya. Els estudis recents llancen llum sobre l'impacte de la IA en els/les estudiants, revelant tant beneficis com desafiaments potencials. En els últims anys, hi ha hagut un augment en l'ús d'eines de IA per part d'estudiants de tots els nivells educatius. Aquest blog explora l'impacte de la IA en els/les estudiants, basant-se en tres articles recents: 

Ús d'IA per part dels/les estudiants 

Segons podem observar en les enquestes realitzades en els tres articles anteriorment citats, un nombre significatiu d'estudiants ja estan utilitzant eines d'IA. Un terç dels universitaris han emprat ChatGPT per a treballs escolars, mentre que entre els/les adolescents, la xifra aconsegueix el 13%. La recerca indica que la IA s'utilitza principalment per a recerca, escriptura i revisió.

Propòsits de l'ús de la IA

En els articles podem observar que els estudiants utilitzen la IA per a una varietat de propòsits. Segons el primer article, els/les estudiants són més propensos a usar ChatGPT per a recerca que per a escriure assajos o resoldre problemes matemàtics. El segon article va trobar que el tema més comú per al qual els/les estudiants van usar ChatGPT va ser l'anglès i el tercer article va trobar que aquests usen la IA per a una varietat de tasques, incloent-hi recerca, escriptura i revisió.

Percepcions sobre l'ús de la IA 

Alguns estudiants la veuen com una eina valuosa per a millorar l'aprenentatge, mentre que uns altres la consideren una manera de fer trampa. Els estudis mostren que aquells que estan més familiaritzats amb ChatGPT tenen una visió més positiva del seu ús. 

Implicacions de l'ús de l'IA 

L'ús de l'IA en l'educació té una sèrie d'implicacions. Algunes de les implicacions positives inclouen:

Major accés a l'educació: La IA pot proporcionar als estudiants accés a recursos educatius que d'una altra manera no estarien disponibles per a ells.

Personalització de l'aprenentatge: La IA pot utilitzar-se per a personalitzar l'aprenentatge per a cada estudiant. 

Millora de l'eficiència de l'aprenentatge: La IA pot utilitzar-se per a automatitzar tasques, la qual cosa allibera temps perquè els estudiants se centrin en l'aprenentatge més profund. 

No obstant això, també hi ha algunes implicacions negatives potencials de l'ús de la IA en l'educació, com: 

Plagi: Els/les estudiants poden utilitzar la IA per a plagiar el seu treball.

Dependència de la IA: Els/les estudiants poden tornar-se massa dependents de la IA i no desenvolupar les habilitats de pensament crític que necessiten per a tenir èxit en la universitat i en el món laboral. 

Desigualtat educativa: Els/les estudiants de famílies amb baixos ingressos poden no tenir accés a les mateixes eines de IA que els estudiants de famílies amb alts ingressos, la qual cosa podria exacerbar les desigualtats educatives existents. 

Conclusió

La IA té el potencial de transformar l'educació de moltes maneres positives. No obstant això, és important ser conscient de les implicacions negatives potencials de l'ús de la IA en l'educació i prendre mesures per a mitigar-les. Les escoles, docents i familiars han de treballar junts per a garantir que la IA s'utilitzi de manera responsable i ètica en l'educació. Més enllà dels punts esmentats en els articles, cal destacar algunes reflexions addicionals:

La bretxa digital: L'accés desigual a la tecnologia podria exacerbar les bretxes educatives existents, per la qual cosa és fonamental garantir que tots tinguin les mateixes oportunitats d'utilitzar eines de IA. 

L'ètica en la IA: És necessari establir pautes clares sobre l'ús ètic de la IA en l'educació, abordant qüestions com el plagi, la transparència i la privacitat de les dades. 

La formació del professorat: L'equip docent necessita capacitació adequada per a integrar la IA de manera efectiva en les seves pràctiques i avaluar l'aprenentatge d'els/les estudiants en un entorn mediat per la tecnologia. 

En definitiva, la IA presenta un futur prometedor per a l'educació, però és essencial navegar per aquest camí amb cautela i responsabilitat. En abordar els desafiaments potencials i aprofitar les oportunitats que ofereix la IA, podem garantir que aquesta tecnologia revolucioni l'educació per al benefici d'els/les estudiants.

VOLS aprendre MÉS SOBRE L'IA I LA DOCÈNCIA?

Et deixem a continuació dos cursos que poden ser del teu interès:

Gràcies per llegir-nos! No oblidis compartir aquest blog si creus que pot ajudar a ALTRES PERSONES.

El formulario CRM se cargará aquí

Correu

info@actilearning.com

Telèfon

+34936070791